Neural Reset Therapy (NRT)

Wat is Neural Reset Therapy ® en hoe werkt het?

Neural Reset Therapy is een nieuwe (2012) revolutionaire behandeltherapie uit Amerika. In 2017 is NRT officieel geïntroduceerd in Nederland. NRT richt zich volledig op het snel en vooral pijnloos behandelen van klachten in het gehele lichaam. De therapie is zo geavanceerd dat uw pijnlijke spieren als het ware worden ‘gereset’. De hoge spierspanning wordt teruggezet naar een normale(re) tonus wat resulteert in een acute vermindering of verwijdering van pijn. Soms wel binnen 30 seconden! NRT is geen massage maar wordt wel voornamelijk met de hand uitgevoerd. NRT is in staat triggerpoints, perosteium (botvlies), pezen, ligamenten en pijnlijk littekenweefsel (!) te resetten. Maar ook het vegetatief systeem (organen) en fysica (bindweefsel) worden positief beïnvloedt.  NRT is niet pijnlijk om te ondergaan. Geen naalden, geen ellebogen diep in uw pijnlijke spier, sterker nog, uw pijnlijke spier wordt niet eens aangeraakt tijdens de reset! Uiteraard wél vooraf om te voelen hoe pijnlijk de spier ís. Mijn vaste klanten staan er soms nóg steeds van te kijken hoe snel het werk. Maar dát het werkt is helder voor ze!

Wanneer de pijn in uw spier u zodanig belemmert dat optillen of bewegen uiterst onprettig is dan vermijd ik die spier door juist naar de identieke spier aan de andere kant van uw lichaam te gaan en die met een specifieke NRT uitvoering te behandelen zodat uw pijnlijke spier toch gereset wordt. Een prachtig fenomeen genaamd: de Twin Reset. In combinatie met die manier van behandelen geeft Neural Reset Therapy veel openingen voor een behandelaar om met de pijn van hun patiënten aan de slag te gaan.  Bewegingspatronen kunnen worden hersteld bij mensen die zenuwaandoeningen hebben of bij patiënten die een beroerte hebben gehad. Soms ontstaan er emotionele ontladingen na een fysieke NRT behandeling. Zeker niet ongebruikelijk! 

Bij welke klachten werkt NRT®?

NRT is toepasbaar bij iedereen. Zeer jong en ouderen. Ook bij Parkinson, Fibromyalgie of (pas!) na de 3e zwangerschapsmaand etc.. Iedereen die een veelheid aan klachten en problemen met spieren (en daardoor ook gewrichten) heeft:  van kaakpijn tot pijn in de teenspieren. Eigenlijk te veel om op te noemen. Ook wanneer u intensief heeft gesport, verzuurde benen (bijvoorbeeld), chronische pijnen na een hersteld trauma kan NRT heel goede en vooral duurzame resultaten geven. 

Wat is het verschil tussen NRT® en andere behandeltechnieken?

NRT® is zeer  verschillend van andere behandeltechnieken. Zo worden uw spieren uiteraard wel behandeld, maar tijdens NRT niet gemasseerd. Er wordt geen grote druk op spieren of gewrichten uitgeoefend en de behandeling kan zelfs over (dunne) kleding worden gedaan. Er wordt niet gebruik gemaakt van naalden (dry needling! Nadat de spieren gecheckt zijn en er genoeg tijd over is kan dit met massage aangevuld worden.

Hoe lang houdt het effect van een NRT® behandeling aan?

Veel cliënten in mijn praktijk stellen deze vraag. En niet alleen bij NRT®, maar ook bij allerlei andere behandelingen die ik kan doen. Het is niet zo makkelijk om antwoord op deze vraag te geven. Veel factoren spelen hierbij namelijk een rol: hoe lang bestaat de klacht, waar zit de klacht, hoe is de klacht ontstaan et cetera. Ook uw levensstijl speelt een belangrijke rol. Leeft u gezond en beweegt u regelmatig, dan zal de behandeling een langduriger effect hebben. Of zelfs helemaal verdwenen zijn. Zelfs stress in uw leven kan een negatief effect hebben op uw gezondheid, en dus ook de effecten van een NRT® behandeling beïnvloeden.

NRT is pijnloos tijdens de behandeling.
Hoe zit het dan na de behandeling?  Waarom voel ik mijn spieren soms wel na een behandeling en soms niet?

  • Het normaliseren van de spanning in een spier zorgt ervoor dat de cellen zich opnieuw regenereren. Dit proces kan pijnlijk / gevoelig zijn
  • Verhoogde lymfatische- en bloedstromen zorgen ervoor dat de aangedane weefels schoon gemaakt worden
  • Cellen laten opgeslagen metabolisch afval los
  • Spieren die niet (meer) gebruikt werden moeten nu ineens weer bewegen
  • Verbeterde bewegingsvrijheid bij de gewrichten heeft als gevolg dat
    aangekoekt ‘afval’ op de gewrichten zich nu losmaak
  • Bij juiste uitvoering van NRT wordt geen weefsel kapot gemaakt. Als er pijn is na afloop dan komt het van het helen van het lichaam!